onsdag 1 juli 2009

Blir vi mer lika varandra ju äldre vi blir?

Det är sommar och det är varmt och jag läser i flera lokaltidningar att många äldre plågas av värmen, att akutmottagningarna är sprängfulla med äldre som inte klarar värmen, som blir uttorkade och utmattade. Jag tänker att så blir det nog när man blir gammal. För det blir det väl? Att jag får svårt att klara värmen? Men när händer det? När jag är 70? 80? Eller måste det bli så? Handlar det snarare om att många äldre dricker för lite? Kan det vara så att min generation kommer att vara bättre på det, att dricka när det är varmt? För att vi har fått lära oss att man ska dricka mycket när det är varmt, för att vi är vana vid att ta med oss vattenflaskan till gymmet, dricka vatten när vi är på konferens, dricka ett glas vatten när vi går upp på morgonen. Eller spelar det ingen roll, för någonting händer i kroppen när man blir äldre, något som inte kan kompenseras med mineralvatten med granatäpplesmak, eller vilken smak vi nu väljer i den uppsjö av flaskvatten som finns.

Ja, jag vet faktiskt inte. Jag har jobbat i äldreomsorgen, jag har undervisat personal i äldreomsorgen, men jag vet inte vad som har med åldrandet att göra och vad som har med individuella skillnader att göra, eller sådant som man själv kan ta ansvar för själv. Det enda jag vet är att när jag tänker på äldre människor som bor på äldreboenden så tänker jag på dem som grupp. Äldre människor är si eller så, de gillar si eller så, de gillar inte si eller så. Som om alla vore lika. Som om alla vill gå upp vid samma tid på morgonen, äta samma sak till frukost eller tycker att samma blommiga klänning är fin.

När jag ser mig omkring bland dem som är jämngamla med mig och ungefär så, vi är många som föddes i mitten på sextiotalet, kan jag i och för sig se att det finns en del som förenar. Om inte annat ett antal grundläggande värderingar och möjligen ett slags förhållningssätt till livet. Men det är väl ändå mer som skiljer oss åt? Smak, preferenser, drömmar och vad vi vill göra med våra liv ser rätt så olika ut. Kommer det att förändras när vi blir äldre?

Återigen, jag vet inte. Jag är möjligen med på att sommarhettan kan bli svårare att hantera ju äldre man blir, men utöver det. Blir vi människor verkligen mer lika varandra i takt med att vi blir äldre. Borde det inte bli tvärt om?

Inga kommentarer: