onsdag 24 juni 2009

Hur klok är du?

Du som läser det här har antagligen inte semester. Och inte vi heller. För första gången någonsin gör vi inget sommaruppehåll med vårt nyhetsbrev. Däremot ser det inte ut som vanligt. Det innehåller bara positiva nyheter och de är halverade till antalet. Lite lättsamt och somrigt med andra ord, och fokus på det som fungerar.

En vän till mig, mycket klokare än jag själv, brukar säga så; ”Ha fokus på det som funkar, för det växer.” Så hanterar hon livet, både på jobbet och privat. När det gäller jobbet säger hon ”lägg två tredjedelar av din tid och kraft på att uppmärksamma det som är bra, en tredjedel på det som behöver bli bättre”. Jag är med på principen, men jag är inte där ännu om jag säger så.

Oprah Winfrey har fattat. Varje kväll skriver hon ner fem saker som hänt under dagen som gjort henne glad och tacksam. Åtminstone säger hon att hon gör det. Jag är nämligen inte helt övertygad om att alla kloka människor faktiskt gör alla kloka saker de säger att de gör. Å andra sidan tror jag det är bra att säga att man gör en massa kloka saker för då kanske man gör dem ibland i allafall. Om inte annat pratar man om sig själv som om man vore en klok person och det blir man nog lite klokare av. Eller vad tror ni?

Det kanske vore något att ta tag i under sommaren, att försöka följa kloka kvinnors råd. Skriva ner de där fem sakerna i en vacker anteckningsbok. Eller inte. Det slutar antagligen med att jag köper en vacker anteckningsbok, kanske skriver en sida. Och sen inte mer. Så klok är jag.

Inga kommentarer: