onsdag 17 juni 2009

Smarta frågor som ger smarta svar

Vem är smartast av din mamma och din pappa? Fundera en stund på den frågan. Vad skulle ditt svar säga om vad du tycker det innebär att vara smart? Om din syn på kvinnor och män? Om din förmåga att tänka ur annorlunda perspektiv, tänka kreativt? För visst är det så, en bra fråga öppnar upp för intressanta svar.

Just den här frågan fick en vän när han var på anställningsintervju. Han var förberedd för den vanliga typen av frågor. Vilka är dina styrkor? Svagheter? Vad kan du tillföra osv. De frågorna kom aldrig. Istället kom en radda frågor där han var tvungen att rannsaka sin syn på relationer, på kompetens, på konst. Tänka till helt enkelt.

Att han hade den erfarenheten och de kunskaperna som krävdes för att ha goda chanser att fixa jobbet, det var givet, annars hade han aldrig fått komma på en intervju, men här ville arbetsgivaren ställa honom inför det oväntade, antagligen pressa honom lite.

Det var inget vård- eller omsorgsjobb han sökte, inte heller något kommunalt chefsuppdrag, frågorna utgick inte från den typen av verksamhet. Men vad händer om vi överför taktiken till äldreomsorgen eller funktionshinderverksamheten. Vad är det då för frågor vi borde ställa för att få tag på de personer som just de verksamheterna behöver. Vad är det för personer som behövs, till att börja med?

Det blev en massa frågor här ser jag. Säg till om ni har några bra svar. Vilka frågor brukar ni själva ställa, ni som anställer personal? Vilka frågor har ni fått när ni varit på anställningsintervju?

Trevlig midsommar.

Inga kommentarer: