tisdag 9 juni 2009

Hallå Kommunal! Hör av er!

Kommer ni ihåg vad vi pratade om förra veckan? Om hur man ska bedöma personer som gått ut omvårdnadsprogrammet utan att vara godkända i alla eller vissa ämnen. Är de ”utbildade” eller inte? Hur ska de t ex lönesättas? Många har hört av sig och let me tell you, det ser olika ut i olika kommuner. Väldigt olika. På en del håll räcker det med att s a s ha deltagit på omvårdnadsprogrammet, du behöver i princip inte vara godkänd i ett enda ämne, för att ändå betraktas som utbildad. På andra håll är man stenhårda. Det ska vara godkänt i alla ämnen, även de ämnen som inte har med omvårdnad att göra, annars räknas du inte som utbildad.

Så här säger en av våra läsare: ”Vilka ämnen ska var ok att inte ha godkänt i tycker chefen? Sån godtycklighet är helt förkastligt och nedvärderande för alla inblandade. Är det ens lagligt att anställa någon som uska om de ej är godkända från skolan? Har vi börjat få så ont om folk till vården? Är många icke godkända? Ska man i så fall inte se över utbildningen?”. Så här säger en annan: ”Har lagt ner mycket tid, många telefonsamtal, tankeutbyte med fackliga företrädare, flera omvärldsanalyser för att hitta rätt i underskötersketiteln. Undertecknad avgör (godtyckligt) när de får undersköterskelön. Vi har satt 1500p som ribba, basämnena och omvårdnadsämnena skall vara godkända, har de gjort körkortsteorin eller läste mode för unga räknar vi inte med det.” Och en tredje: ”Hos oss ska de ha ett avgångsbetyg utan IG för att räknas som utbildade och få lön därefter.”

Tre olika svar från tre olika kommuner. Det kan väl inte vara rimligt? Hallå Kommunal! Kan inte ni höra av er och berätta vad ni tycker. Det kanske finns ett fjärde svarsalternativ.

Inga kommentarer: