tisdag 7 juli 2009

Stör inte, jag platåar

Femtioen körlektioner, hundratals mil med någon av mina föräldrar bredvid i passagerarsätet, en liten krock och tre uppkörningar. Det var vad som krävdes för att jag skulle få mitt körkort för tjugofem år sedan. Jag kan inte minnas att jag då tyckte jag var särskilt dålig på att köra bil (tvärtom antagligen om jag känner mig själv rätt), men jag minns bilskolelärarens tjat om INLÄRNINGSPLATÅER. Med jämna mellanrum brukade han ta fram ett papper och rita någon slags kurva. Hur kurvan gick sakta uppåt, och sedan ned en liten sväng, upp igen för att sedan plana ut. Det där raka strecket, det utplanande strecket, det kallade han för en platå, även om jag nog inte begrep varför han ritade den där kurvan gång på gång.

I sommar är det jag som sitter i passagerarsätet när dottern övningskör, det är jag som pratar om inlärningsplatåer och ritar i luften hur kurvan ser ut. Dottern har tittat skeptiskt på mig, kanske har jag själv låtit lite skeptisk, men jag tror hon har förstått. Inte bara hon för den delen. Även jag har förstått (det tog lite tid). Dottern har nämligen kört och kört, varvat med bilskolan och mig, och det har väl gått sådär, jämnt och fint på samma sådärnivå, en platå med andra ord. Men så tog hon en paus i övningskörandet och åkte på semester och när hon kom tillbaka och vi gav oss ut på vägarna igen, ja då gick det alldeles strålande, hon körde fantastiskt bra. Hon hade passerat platån och kurvan gick uppåt igen.


Det här borde betyda att en paus är bra för inlärningen och det kan ju knappast bara gälla bilkörning. Det borde då i sin tur innebära att när du kommer tillbaka från semestern, då faller det på plats. Det där du försökte lära dig innan semestern men som du inte riktigt rodde i land.


Så om du inte gått på semester ännu, fundera på vad det är du försöker lära dig just nu, vad du tränar på, och se om det inte funkar bättre när du kommer tillbaka från ledigheten. Och du som varit på semester, känns det inte som att du kan idag något som du inte riktigt kunde innan du gick på semester? Att något fallit på plats? I så fall stämmer teorin och det vore trevligt tycker jag, och då ska jag bara tänka ut vad det är jag vill platåa mig igenom under min semester.


Inga kommentarer: