onsdag 4 februari 2009

Energi och charm?

Kunskapsmässiga färdigheter kan man lära sig, men det är svårare att förändra sin personlighet. Så tänkte en hotellkedja när de skulle rekrytera ny personal. Så istället för att på vanligt vis intervjua dem som sökte jobben, bestämde man sig för att arrangera en talangjakt, ungefär som tv-programmet Idol. Man ställde helt enkelt de sökande på en scen, lite oklart vad de skulle göra på scenen, utifrån tanken att den som ska jobba i hotellbranschen måste klara pressade situationer (som det ju är att stå på en scen) och ändå kunna uppträda med energi och charm (egenskaper som är viktiga i serviceyrken). Femhundra personer var med på talangjakten, vilket innebar att femhundra personer fick chansen, vilket inte hade varit fallet om man skött rekryteringen på vanligt sätt. Då hade man kunnat intervjua några få och riskerat att missa riktigt bra kandidater.

Vad händer om vi tänker talangjakt i äldreomsorgen och verksamheter för personer med funktionsnedsättning? Är tanken orimlig? Vi gör ett försök. Tänk dig att du ska rekrytera en enhetschef till hemtjänsten. Nja, några femhundra sökande är det naturligtvis inte tal om, antagligen är de sökande med hyfsat rätt kompetensprofil inte fler än att ni hinner intervjua dem alla, så av den anledningen behövs ingen talangjakt, men kan det finnas andra skäl till att försätta de sökande i situationer som uppmuntrar dem att visa de egenskaper ni letar efter?

Först måste ni konkretisera vilka situationer det är en enhetschef behöver vara bra på. En enhetschef måste vara bra på mycket, men vad är egentligen viktigast? Dessutom måste ni veta vilka egenskaper det är ni letar efter. Energi och charm behövs i hotellbranschen. Vad behövs i hemtjänsten? Det kanske är energi och charm som gäller även därJ Eller vad säger ni? I så fall vore det ju bra med en talangjakt.

Ni som är duktiga på att rekrytera, hur gör ni? Försätter ni de sökande i särskilda situationer eller river ni av en intervju lite slentrianmässigt? Tusentals chefer till äldreomsorgen och verksamheter för personer med funktionsnedsättning ska anställas under 2009 så att leka lite med tankar kan aldrig skada.

Inga kommentarer: