onsdag 18 februari 2009

Får jag lov? - Nej tack, jag kan inte bugga.

Min man kommer från Lidköping och där buggar man när det är fest. Det är naturligtvis inget man bara gör i Lidköping men det är där jag kommer i kontakt med det.
Jag kan inte bugga. Och då menar jag verkligen att jag inte kan. Det spelar ingen roll hur duktig den stackars mannen som ska föra mig är, jag tycker bara att det snurrar och jag har ingen som helst kontroll över min kropp. Problemet är att det sällan är någon som tror mig när jag säger att jag inte kan. Det är som att den som bjuder upp tror att jag lite blygsamt menar att jag inte är särskilt bra på det, lite mellanbra sådär, i värsta fall att jag är bra men att jag underskattar min egen förmåga. Jag blir lika häpen varje gång. För om jag säger att jag inte är bra på något, vad det än är, så är jag verkligen inte bra på det, utan tvärt om väldigt dålig. Jag har inget behov av att slå ned blicken i någon falsk ödmjukhet. Inte heller har jag problem med att lista upp en massa andra saker som jag är dålig på.
Det är bra att kunna tala om vad man är dålig på, åtminstone när man är på en anställningsintervju. Amerikanska forskare menar tom att svaret på den frågan kan vara avgörande för om du får jobbet eller inte. Forskarna säger dessutom att det är den fråga som jobbsökande rent allmänt tycker är svårast att svara på. Många gånger svarar man något helt ovidkommande, som att jag är dålig på att lag mat eller dålig på att sjunga (det är ju sällan relevant om man nu inte söker jobb som kock eller sångerska). Kom igen! Är det så illa med självinsikten? Eller tror vi att vi inte får jobbet om vi berättar om det vi är dåliga på? Själv tror jag att om man inte vet vad man är dålig på, vet man heller inte vad man är bra på. Fast den frågan verkar vi ändå vara bättre på att besvara när vi söker jobb.
Eller kan det vara så att forskarna jag läste om är amerikanska och att de därför studerat amerikaner? Vad tror ni? Gäller det även oss svenskar? Är vi bra på att lyfta fram det vi är duktiga på och sämre på att prata om det vi är dåliga på?

PS. Under mina år i arbetslivet har jag fått lära mig att jag inte ska säga att man är dålig på något, utan istället säga att det är ett UTVECKLINGSOMRÅDE. Vilket trams. Jag ÄR dålig på att bugga.

Inga kommentarer: