onsdag 17 december 2008

Vad menar vi med status?

På första plats kommer allmänbildning. På andra plats att vara duktig i sitt arbete. På tredje plats att ha arbetat ihop en förmögenhet. Och vad pratar vi då om? Jo det gäller status, mer specifikt vad som ger oss svenskar status. Det är företaget United Minds som varje år utreder och sammanställer en lista över vad som ger status lite mer generellt i livet.

Men vad gäller då i arbetslivet där mer eller mindre alla yrkesgrupper tycker att det egna yrket har för låg status? Vårdpersonal tycker det. Lärare tycker det. Socialarbetare tycker det. Poliser tycker det. Renhållningsarbetare tycker det. Och jag blir inte klok på vad det är vi pratar om. Handlar det om att vi vill att andra ska tycka att vi är duktiga på det vi gör? Att vi själva tycker det? Handlar det om att vi vill att andra ska tycka att vi gör ett viktigare jobb än andra grupper? Handlar det om hur jag själv ser på det jag gör? Handlar det om lön? Är det kanske så enkelt att vi kan överföra United Minds lite mer generella resultat till yrkeslivet. I så fall borde status handla om kunskap, kompetens och en hög lön som möjliggör pengar på banken.

Hjälp mig gärna att reda ut det här. Jag tror vi alla behöver ha klart för oss vad det är vi pratar om, innan vi försöker göra något åt det, och jag har kört fast.

Inga kommentarer: