onsdag 10 december 2008

Är du snabb ombord på tåget eller vill du avvakta?

Gillar du förändring, snabba kast? Eller är du en person som gärna tänker efter först, funderar lite, vänder och vrider? Eller kanske är du sådan att du tycker att det är rätt bra som det är? I tisdags lyssnade jag på en kvinna som heter Catharina Tavokolinia, hon föreläste om ledarskap. Hon sa bl a att vi människor kan delas in i tre grupper: ettor (ja till förändring), tvåor (nja till förändring) och treor (nej till förändring), och du som är chef kan därför se på dina medarbetare utifrån de tre olika perspektiven. Hon sa så här:

Tänk dig ett tåg. Det symboliserar en väg mot något nytt. Ett nytt sätt att arbeta, en ny organisation, ett nytt projekt av något slag. Din uppgift som chef är att på dig dina medarbetare på tåget. För att du ska lyckas behöver du ha klart för dig hur du ska hantera de olika grupperna; ettorna, tvåorna och treorna.

ETTORNA: De kommer att hoppa på tåget direkt. De älskar att hoppa på nya tåg och de bryr sig inte särkskilt mycket vart tåget är på väg, bara det är mot något nytt. De är entusiastiska, ser inga problem med en tågresa, det här ska bli jättespännande. Ettorna är lätta för en chef att tycka om, det är med ettorna chefen vill fika på rasten. Ge ettorna en massa uppmuntran och nya uppgifter, de kommer att lösa dem strålande och de är bra draghjälp. MEN VARNING: Lägg inte för mycket tid på ettorna, det är inte med dem du ska dricka kaffe. Ettorna är opålitliga och ombytliga, söker alltid nya projekt och trillar lätt av tåget i första kurvan.

TVÅORNA: De är skeptiska, känner lite obehag inför förändring. Undrar om det verkligen är rätt tåg det här. Måste man hoppa på nu, eller kan vi vänta? Hur är det med våra försäkringar, gäller de verkligen på det här tåget? Om du själv som chef är en etta, kommer du inte att förstå varför tvåorna ställer de frågor de gör. Men ta frågorna på allvar, tvåorna behöver tid och de behöver få svar på sina frågor. Besvara dem gärna på kafferasten. För tvåorna är gänget du ska fika med. Underskatta aldrig tvåornas behov av tid. Det är tvåorna som kommer att stå för den långsiktiga förändringen.

TREORNA: De tänker inte kliva på tåget, det spelar ingen roll vad du säger. Att åka tåg är en idiotisk idé, som de dessutom prövat tidigare. Ödsla ingen tid på treorna. De förändras av grupptryck eller av bara farten, förr eller senare. Det kan ta tid och då får det göra det. Inget du säger kommer att påverka dem ändå.

Ungefär så sa hon, jag minns inte exakt. Däremot vet jag vilken grupp jag själv tillhör. Hur är det för din del? Är du en etta, en tvåa eller en trea?

Inga kommentarer: