onsdag 26 augusti 2009

Visst är det konstigt att vård- och omsorgspersonal måste gå på kurs för att lära sig om bemötande? LÄRA SIG hur de ska bemöta omsorgstagarna? Borde de inte kunna det? Är det inte därför man väljer ett vårdyrke? Borde inte bemötande vara just det som de är bra på, bättre än oss andra? Ska det vara så svårt att BEMÖTA gamla människor på ett respektfullt sätt?

Det är inte jag som undrar, som ställer de här frågorna, utan en sjuksköterska som skriver en avhandling om just bemötande. Bemötande av äldre personer. Jag pratade med honom för ett år sedan, möjligen är han redan klar med sin avhandling, men jag minns att jag höll med honom, även om jag själv aldrig tänkt i de banorna utan glatt läst böcker och gått på föreläsningar i ämnet. Bemötandeämnet. Tänkte att de skulle göra mig bättre på att bemöta människor på ett sätt som människor vill bli bemötta.

Det kanske de gjorde, jag vet inte, det är svårt att se vad som bidragit till vad. När jag tänker efter är det nog snarare mitt eget åldrande, insikten om min egen skröplighet och dödlighet, som gjort mig till en bättre bemötare, om det nu finns ett sådant ord. Stämmer det på fler än mig själv, på alla som jobbar med stöd och omsorg, så skulle det betyda att vi blir bättre med åren, och att vi går i pension när vi är som bäst. Fast det stämmer ju inte heller. De finns ju de som blir värre på åren, som blir sämre och sämre på att bemöta människor med nyfikenhet och respekt.

För så långt har jag ändå kommit, att jag insett att ett bra bemötande handlar om nyfikenhet och respekt. Kan man lära sig sådant på kurs? Eller av en bok? Vad tror ni? Hur blir vi bra bemötare?

3 kommentarer:

Mamman på väg sa...

Bemötande tycker jag över huvud taget är ett halvtaskigt ord. Det befäster den ena i mötet som subjekt, den andra som passivt objekt, något som ska bemötas. Så funkar inte livet, ju. Respekten, glädjen och de djupa andetagen som fyller lungorna med frisk luft, de finns i mötet. I mötandet. I att mötas. "Mötas" är ett reflexivt verb, inte ett passivt. Hjälper du oss att byta?

Anonym sa...

när jag för många årsen arbetade i vårde sa en av mina vårdtagare till mig "varför måste jag alltid ha kofta på mig när du fryser?"

Lill sa...

Så klok du är Mamman på väg, du formulerar något jag själv kännt som lite skavande. Det klart att vi ska byta ordet "bemötande" mot "mötande". Vi får hjälpas åt.

Metaforer förtydligar ibland. Så är fallet med den kommentar du skrivit, du anonyma. Tack! Den tar jag till mig och med mig.