onsdag 12 augusti 2009

Hur mjukstarta?

Så här års går det knappt att läsa en veckotidning eller en kvällstidning utan att få goda råd om hur man mjukstartar på jobbet efter semestern. I stora drag handlar det om att man ska ta det lugn. Se till att ta långa luncher med folk man gillar, samtala med sina arbetskamrater om ledigheten som varit, bli peppad helt enkelt. ”Behålla semesterkänslan” är ett uttryck som används frekvent. Jag säger inget om det. Det är väl fint om man kan göra så. Frågan är bara för hur många det är möjligt.

I Göteborgs-Posten läste jag häromdagen att den typiska kvinnan i Göteborg jobbar som undersköterska. Över 25 000 tusen kvinnor i Göteborg arbetar som undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med mera. Det är ganska många det och jag tänker att med undantag för Stockholm är det väl rimligt att tro att det relativt sett ser ungefär likadant ut i hela landet.

Nu är det ganska många år sedan jag jobbade direkt med någon typ av omsorgsarbete, men som jag minns det, fanns det inga som helst möjligheter att mjukstarta när man kom tillbaka till jobbet efter semestern. Tvärt om. Hade jag haft semester tidigt på sommaren så kom jag tillbaka till en verksamhet full med vikarier. Inget ont om vikarier, men många gånger bidrar ändå vikarier till en ökad arbetsbörda för den ordinarie personalen, helt enkelt för att man som vikarie inte har den kunskap eller erfarenhet som krävs för att fullt ersätta någon som varit med ett tag. Så var det i alla fall när jag själv var anställd som vikarie, ännu längre tillbaka i tiden. Hade jag haft semester senare kom jag istället tillbaka till en verksamhet där det s a s fanns en del att hämta hem, sådant som inte riktigt hade blivit gjort, som släpade efter. Så det vanliga arbetet. Brukarna blir ju sällan färre eller har andra behov bara för att personalen har haft semester.

Nu efterlyser jag tips för hur man mjukstartar när man jobbar i äldreomsorgen eller i verksamheter för personer med funktionsnedsättningar. Ös på bara. Skicka dina tips till lill@minsektor.se.

Hur som haver. Hoppas ni haft en skön ledighet och att det känns bra att vara tillbaka på jobbet igen, oavsett om du precis har kommit tillbaka eller om du har jobbat några veckor. Vi drar igång vårt vanliga nyhetsbrev igen, överger den lättare sommarvarianten, och vi mjukstartar inte. Läs, begrunda och se om det är något du kan använda dig av på den arbetsplats där du jobbar.

Inga kommentarer: