tisdag 19 maj 2009

Läser du instruktionsböcker?


Läser du instruktionsböcker? Om svaret är ja är du med stor sannolikhet inte född på åttiotalet, och skulle du vara det ska du veta att du avviker, för bland åttiotalisterna är det bara 7 % som bryr sig om att öppna en instruktionsbok.
Och hur vet jag det och vad spelar det för roll? Jo, jag vet det för att jag i helgen träffade en ekonom som skrivit en avhandling om just åttiotalister, och roll spelar det för att det är åttiotalisterna som kommer att välla in på din arbetsplats de närmaste åren. Men, kanske du tänker, alla generationer har väl sina egenheter, varför gör vi så stor affär av att just den här gruppen? Jo, berättade forskaren för mig, åttiotalisterna är en grupp som i många avseenden skiljer sig markant från andra generationer. De tänker inte bara lite annorlunda än vi andra, de tänker väldigt annorlunda. Kombinerar vi det med det faktum att det är fyrtiotalisterna som försvinner från arbetsmarknaden så har vi en stor förändring på gång, inte minst för att fyrtiotalisterna också är en generation som skiljer sig markant från andra. Big change.

Det kommer att bli kul att jobba ihop med åttiotalister. Vad vi har att vänta oss är arbetskamrater som inte är rädda för att misslyckas då och då (för världen är full av möjligheter), vilket borde betyda att de vågar testa och försöka, att de är modiga. Inte heller har de några problem med att ändra uppfattning, får de till sig ny kunskap ändrar de gärna åsikt. Det låter väl inte så dumt? Åttiotalisterna har vuxit upp i ett samhälle där individens val är en naturlig del av tillvaron, det är inte konstigare att man byter åsikt än att man byter elbolag. (Själv tänker jag ”låt mig få slippa välja elbolag”.) Dessutom är det självklart för dem att utvärdera det de gör och att själva bli utvärderade, det är de vana vid från både skola och fritid. Rena kvalitetsutvecklarna alltså, de gör naturligt det som vi andra får gå på kurs för att lära oss att göra.

Och. Bara en sak till. Om du som chef ber en åttiotalist att göra något som hon eller han inte vill göra, blir svaret ”jag vill inte”. Ställer du samma fråga till en fyrtiotalist, som inte vill, får du ett svar som går ut på att det du ber om inte är särskilt bra för verksamheten, alltså ett försök till någon slags rationell och logisk förklaring till varför det inte är bra. När det egentligen handlar om samma sak, att fyrtiotalisten helt enkelt inte vill göra det du ber henne eller honom om. För ingen av oss har lust att göra saker vi tycker är tråkiga. Skillnaden är bara att en åttiotalist erkänner det.

Inga kommentarer: