onsdag 21 januari 2009

Premier till hemtjänstpersonalen

I Västerås inför man nu premier till de hemtjänstlag som jobbar mest effektivt. I det här sammanhanget är effektivitet detsamma som mycket tid hos brukarna. Ju större del av arbetstiden som ett arbetslag tillbringar hos dem de finns till för, desto bättre med andra ord. Det är möjligt att man har liknande system på andra håll i landet, men i så fall har jag missat det. Däremot har jag väntat på att det ska införas, för egentligen är det inget annat än en logisk utveckling av mycket annat som vi faktiskt ägnar oss åt. Individuell lönesättning t ex, bygger på samma principer. Den som bäst lyckas med att göra som ledningen säger, den ska högst lönepåslag. Den som inte gör sin chef glad, dvs inte jobbar i den riktning som chefen säger, får ett mindre lönepåslag.

Jag pratar med rätt mycket folk runt om i landet och principiellt är tanken om individuella lönepåslag rätt så accepterad, det är i alla fall min uppfattning. Däremot finns naturligtvis synpunkter och en viss oro för hur principen ser ut i verkligheten. Många tycker sig ana att chefen har svårt att hålla huvudet kallt och premierar dem som hon eller han gillar rent personligt. Andra förstår inte hur chefen ska kunna göra en bedömning av individuella arbetsinsatser när chefen inte finns på plats. Vad det handlar om är alltså bristen på tydliga lönekriterier, för där tycker jag faktiskt att det brister många gånger. Vi pratar om flexibilitet, samarbetsförmåga, ansvarstagande osv. Saker som egentligen är självklara och som inte har med resultat att göra.

Så oavsett vad jag tycker om premier i hemtjänsten, tycker jag att det är bra med en ledning som säger vad den vill, nämligen att personalen ska tillbringa mycket tid hemma hos brukarna. Om sedan premier är ett bra incitament i det här sammanhanget återstår att se. Hjälp mig gärna att hålla mig uppdaterad på hur det går i Västerås!

Inga kommentarer: