onsdag 14 januari 2009

När livet bara blir

Det är bra att äta grönsaker och motionera och det är dåligt att röka och sitta för mycket i tv-soffan, det vet vi och på det sättet påverkar vi vår hälsa. Men inte fullt ut, det finns mycket vi inte styr över själva, som helt enkelt bara blir, och det har jag tänkt mycket på nu i veckan när jag för första gången besökte två äldreboenden som anhörig och vän och inte som anställd.

Ena dagen hälsade jag på min släkting, som inte är särskilt gammal och med en kropp som är i fin form. Däremot är han dement, och han kände inte igen mig. Dagen efter besökte jag min kompis mamma. Hon är hur pigg som helst. Mentalt vill säga, hennes kropp är däremot multisjuk och hon klarar därför inte längre att bo i sin lägenhet där hon bott de senaste sextio åren.

Vi lever våra liv på olika sätt, men jag har inte tidigare tänkt så mycket på att vi faktiskt åldras på lika många olika sätt, och även om vi äter morötter och springer maraton så vet man aldrig. Det går inte att i alla lägen sätta upp mål och bestämma sig för något och tänka framtiden i positiva bilder och sikta mot stjärnorna och allt vad vi lärt oss att vi ska göra för att få det liv vi vill. För vissa saker bara blir.

Inga kommentarer: